Verkoop op lijfrente aan uw kinderen?
Kan ik verkopen op lijfrente aan mijn kinderen? Veel mensen zien hier in de sublieme oplossing om de erfbelastingen te vermijden. Sporadisch verschijnt er in de pers een artikel waarin gesuggereerd wordt dat een verkoop op lijfrente geschikt is als successieplanning. Wij beperken ons hier tot onroerend goed.
Ja, u kan verkopen op lijfrente aan uw kinderen.
Maar…
Hier hangen toch een aantal angels aan vast.
Wat is een vermoeden van bevoordeling?
Als u verkoopt op lijfrente aan een erfgenaam of legataris, zal de Vlaamse Belastingdienst, bij een vroegtijdig overlijden, een vermoeden van bevoordeling in roepen.
Dit heeft als gevolg dat voor de bepalingen van de erfbelasting de belastingen er van uit gaan, dat de eigendom nog in volle eigendom aanwezig is in de nalatenschap van de overledene, en dat de koper (erfgenaam) de eigendom dan verkrijgt als erfenis. Hierop zijn dan de erfbelastingen verschuldigd.
Het is dan aan de koper (erfgenaam) om te bewijzen dat er geen sprake is van een bedekte bevoordeling, maar dat het wel degelijk de bedoeling was om de correcte waarde te betalen, rekening houdend met de levensverwachting van de verkopers en de waarde van het eventueel voorbehouden vruchtgebruik.
Dit kan finaal een dure grap worden.
Waarom niet schenken i.p.v. “fictief” verkopen op lijfrente?
In Vlaanderen bedragen de schenkbelastingen voor onroerende goederen in rechte lijn:
Schijven van tot | % op die betrokken schijf |
0 t.e.m. 150.000 | 3% |
Vanaf 150.000 t.e.m. 250.000 | 9% |
Vanaf 250.000 t.e.m. 450.000 | 18% |
Vanaf 450.000 | 27% |
Bron: https://www.vlaanderen.be/schenkbelasting
Deze tarieven gelden per schenker (gever) en per begiftigde (ontvanger).
Een koppel met 2 kinderen, kan dus tot 600.000 euro onroerend goed wegschenken aan 3%. De verkooprechten bij een aankoop bedragen tussen de 6% Ã 10% in Vlaanderen. ( U kan hier een simulatie maken)
Indien de ouders nood hebben aan een inkomen kunnen zij ook schenken met behoud van het vruchtgebruik. Ze kunnen dan zelf in de eigendom blijven wonen of verhuren. Bovendien kan er ook een last worden opgelegd aan de begiftigden. Voorbeeld een schenking op last, waarbij de kinderen elke maand 500 euro betalen aan de ouders.
U wil graag een familie vete bij een vroegtijdig overlijden?
Ook al zou u een volledig correcte berekening maken en op die basis verkopen op lijfrente aan één van uw kinderen. Dan nog heeft u de garantie op een langdurige familie vete als u vroegtijdig komt te gaan.
Uw andere kinderen zullen niet alleen treuren om het verlies van hun ouder(s). Het feit dat één van de kinderen winst realiseert aan het overlijden zal zeer wrang aanvoelen en als zeer onrechtvaardig beschouwd worden.
Raadpleeg uw notaris als u op lijfrente wil verkopen aan één van kinderen. Maar wees op uw hoede.
Staaf uw dossier met een correcte schatting. U kan bij ons terecht voor een schatting, opgesteld door een Vlabel erkend schatter-expert.
Verkoop op lijfrente aan uw kinderen: conclusie
In het algemeen zeer sterk af te raden
- De schenkbelastingen zijn mogelijk goedkoper dan de verkooprechten
- Uw erfgenamen riskeren alsnog erfbelasting te betalen
- U riskeert een blijvende familie vete
Dit geldt niet enkel bij een verkoop op lijfrente aan uw kinderen, maar ook aan andere erfgenamen of legatarissen.
U kan uiteraard wel gewoon verkopen aan een erfgenaam en u de verkoopprijs laten “afbetalen”.
De verkoopprijs hoeft niet volledig betaald te zijn bij het verlijden van de authentieke akte.