Op 01 januari 2020 verschijn in “De Tijd” – “Netto” een nuttig artikel i.v.m. verkoop op lijfrente.
U kan dit eveneens hier consulteren
In de praktijk worden nog een aantal nuances aangebracht m.b.t. vruchtgebruik.
Het is meestal niet de wensen, van zowel de koper als de verkoper, dat de verkoper het levenslang vruchtgebruik. Dit wil immers zeggen dat de verkoper nog het pand zou mogen verhuren, terwijl hij vb. naar een R.V.T. gaat.
Veel kopers schrikken hier een van af. Op dat ogenblik wordt hun eigendom verhuurd door iemand anders, mogelijk zelfs door een bewindvoerder.
Het is eenvoudiger om te voorzien dat het genot over gaat naar de koper, van zodra de verkoper het pand verlaat, maar dat de resterende lijfrente wordt verhoogd.
De ideale leeftijd is +/- 70 jaar.
Bij een leeftijd van 80 jaar, ondervinden we dat de hefboom zowel in het voor-/nadeel van zowel de koper of de verkoper, te hard door weegt. Een verkoop aan 80 jaar is uiteraard nog mogelijk, maar iets vroeger is wenselijk.
Een verkoop op lijfrente kan gebruikt worden als een techniek van onterving
Een verkoop op lijfrente houdt uiteraard geen juridische onterving in van de reservataire erfgenamen. Dit is trouwens wettelijk niet mogelijk. Het houdt wel, deels, een praktische onterving in.
De eigendom is verkocht, zit niet meer in het vermogen van de verkoper, en kan dus ook niet meer vererfd worden.
Sommige verkopers willen soms verkopen op lijfrente, omdat er een conflict is met erfgenamen. Maar ze willen toch een hoog startbedrag. Dit is een stukje tegenstrijdig. Wanneer dit startbedrag nog in het vermogen aanwezig is van de verkoper/erflater, heeft de erfgenamen hier recht op.
Het document in PDF. Lees hier